4 Aralık 2011 Pazar

Türk Süsleme Sanatları
KESME


KESME SANATLARI









Geleneksel Türk Sanatları arasında kesme sanatlarımızın çok önemli bir yeri vardır. Dekoratif unsurlardan, günlük kullanılan eşyaların tezyinatına kadar pek çok alanda kesme sanatları kullanılmıştır.

Genel anlamda kündekariden sedef ve metal kakmacılığa kadar geniş bir alanı kapsayan kesme sanatları, yöreden yöreye ve dönemden döneme farklılıklar göstermiştir. Tarihin en eski dönemlerinden beri Türk toplumlarında kesme sanatı örneklerine çokça rastlanır.

Özellikle İskitler ve sonrasındaki Türk boylarında, arabalı göçebelik bir yaşam tarzıydı. Bu arabalar, günümüzün evleri ile kıyaslanabilir. Yani bu dönemin mimari estetik anlayışında yer alan tüm süsleme sanatlarını, o dönem için arabalar üzerine düşünmek gerekir. Eski Türkler, arabalarını, statülerinin göstergesi olarak farklı şekillerde bezerlerdi. Göçebeliğin getirdiği şartlar dolayısıyla da, fazla ağır olmayan ve yapımı çok uzun zaman almayan ve yer kaplamayan dekoratif unsurlara önem verirlerdi. Küçük heykelcikler, ahşap biblo oymaların yanısıra, arabaların dış süslemeleri için ürettikleri ahşap ve çeşitli metal kesme eserlere önem vermişlerdir.

Tarihin derinliklerinden gelen bu gelenek, Selçuklularla birlikte İran ve Anadolu platosunda daha da gelişmiş ve özellikle sedef kakmacılık, kıymetli metaller ve ahşap kesme tekniklerinin gelişimiyle birlikte muhteşem eserler ortaya çıkmıştır.


Kaynak:http://www.msxlabs.org/forum/satirlarla-turkiye/152630-turk-susleme-sanatlari-kesme.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''sanat-sanatkar.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

sanat-sanatkar.blogspot.com

Bilgileriniz