6 Aralık 2011 Salı

Diyarbakır'da Demir işçiliği




DİYARBAKIRDA AHŞAP DERİ VE DEMİR İŞÇİLİĞİ

Demir işçiliği



Diyarbakır evlerinde pencere parmaklıkları ve gezemek adı verilen evlerin süt katlarında bulunan balkon şeklindeki kısımların korkulukları, merdiven korkulukları,yöre sel mimariyi tamamlayan öğelerdendir.Farklı motiflerle işlenmiştir.
Çeşitli kapı şakşakları yine bir ustanın elinden çıkmıştır.
İclal Oral:Eski Diyarbakır evlerinde malzeme-strüktür-süsleme ilişkisi üzerine bir araştırma.D.Ü.Mimarlık AD.yüksek lisans tezi.
Diyarbakır.1993.s.60,88


Metal süslemeler (Parmaklıklar,korkuluklar,kapı tokmakları,tutacaklar,menteşe kapı kilidi,bağlayıcı demir parçalar,toplar,çiviler,menteşe yuvaları ve milleri)
İclal Oral:Eski Diyarbakır evlerinde malzeme-strüktür-süsleme ilişkisi üzerine bir araştırma.D.Ü.Mimarlık AD.yüksek lisans tezi.Diyarbakır.1993.s.71





Hasan paşa hanı kapısı



Soğuk Demircilik
Demir ve demir dışı metallerle (bakır, alüminyum vb.) talaş kaldırma, eğme, bükme, doğrultma, delme, kaynaklama işlemleri ile bir ihtiyacı karşılayacak ölçü ve biçimlere getirilmesi işlemlerine soğuk demircilik denir.
Soğuk demircilikte toplumun ihtiyacı olan metal kapı, pencere, merdiven, parmaklık, masa, sandalye, çatı konstrüksiyonu vb. üretimler gerçekleştirilmektedir. /www.paylasimsitesi.com/

Nebi cami türbe demir işlemeciliği











Kuyumcular çarşı kapısı







Diyarbakır’da Demir işçiliği
Evliya çelebi ‘tamamı 2008 adet dükkan,bayındır çarşıyı,o güzellik pazarını meydana getirir.Hepsinden önde gelen Hasan paşa hanı,sonra sipahi pazarı,atarlar pazarı,kuyumcular pazarı.Bu anılan çarşıların hepsinde kemerler yapılmıştır.Demirciler çarşısı,çilingirler çarşısı,altın ve mücevherciler pazarı,çizmeciler pazarı,palancılar pazarı,ipek dokumacıları çarşısı ve bezciler pazarı,sipahi pazarındaki bedesten gayet bakımlı,süslü ve iki tarafı demir kapılı,sağlam taş yapıdır.Zengin tüccarlarla dopdolu olup bütün ülkelerin değerli ve kaliteli malları,az bulunan pahalı mücevherler bulunur.Öte yandan bu bölgede işlenen kılıç,gaddare,külünk,balta,ok,hançer,mızrak yalmanı ve ok peykanı başka yerde işlenemez.der.
Şehmuz Diken : Gezginlerin güncelerinde Diyarbakır.Diyarbakır 1. Uluslar arası Suriçi sempozyumu. 20-22 Nisan.2006.s.117
Evlerin kapıları,keresteden yapılma ve üzerinde de günümüzde zil vazifesini gören şak şak dediğimiz kapıya çakılı yuvarlak ve oval bir demir parçası ile üzerine vurulacak bazen topuzlu bir el şeklinde veya 15-20 cm uzunluğunda belirli bir biçim verilmiş bir demir parçası olurdu. M Şefik Korkusuz : Eski Diyarbekir’de Gündelik hayat.Kent yay.İst.2007.s.18


DİYARBAKIR KAPI SÜSLEMELERİ








Pencere süslemeleri










Prof.Mehmet Ali Taş, dayısının ifadesiyle Kıtırbıl köyü Diyarbakır demirciler çarşının merkezi imiş,burada çeşitli tarımsal alet ve gereçler imal edilirmiş,demektedir

Diyarbakır’da bugün Demirciler çarşısı






Gazi köşkü demir malzeme kolleksiyonu





Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Ciksé’deki (Kulp –Ağaçlı köyü) 




Kulpta Demir işlemeciliği
Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Ciksé’deki (Kulp –Ağaçlı köyü) Ermenilerin demir işlemeciliğinde ve bıçak yapımında ileri düzeyde olduklarını anlatıp; üretilen bu ürünlerin Ciksé’nin kuzeybatı tarafına düşen ve bu gün de (Dükkan Kayalığı) olarak adlandırılan panayır alanında buradan geçen kervanlara satıldığını yazmaktadır
http://bagerazad.com/
Demir işlemeciliğinin yapıldığı Kazancılar sokak’dan bir manzara



Kaynak:http://www.bilinmeyendiyarbekir.com/demir.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''sanat-sanatkar.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

sanat-sanatkar.blogspot.com

Bilgileriniz