KALEM İŞİ
Günümüzde yarı geçirgen kâğıtlara (eskiz kâğıdı) kurşun kalem yardımı ile çizilen kurallı ve gelenekli desenlerin, yarı geçirgen kâğıt üzerinde iğnelenerek delinmesi ve uygulanacağı yüzeye, tercihen söğüt ağaçlarından elde edilen kömür tozundan yapılan tampon ile silkelenip
(silkilip) yüzeye aktarılmasından sonra çeşitli renkler ile muhtelif fırçalar yardımı ile boyanıp, yine ince fırçalar ile kontürlenmesi (tahrirlenmesi) ile elde edilen süsleme tarzıdır. Yüzyıllar boyunca Türk Klasik Sanatlarının bir kolu olmuş, sivil, dinî, askerî, mimarî yapıların iç ve dış mekân süsleme unsuru olmuştur.Türk Kalemişi Sanatı, kökeni Orta Asya’ya dayanan 8-9. Yüzyıl Türk Uygur sanatı ile başlayıp, Türklerin göçleri ile Anadolu topraklarına taşınan bir sanatımızdır. Kara Hoça ve Bezeklik duvar fresklerindeki süslemeler, Türk Sanatının motif dağarcığının merkezi olmuş, Türklerin İslam dinini kabulü ile stilize motif ve kompozisyonların İslam Sanatı ile olan birebir örtüşmesi, bu tarz desen ve uygulamaların gelişmesini sağlamıştır. Orta Asya’dan Anadolu topraklarına uzanan yaşanmışlıklar ve tarihsel süreç, İslam’ın kabulü ile gelişen klasik sanatlar ve bu sanatların merkez kollarından kalemişi sanatı, Büyük Selçuklu, Selçuklu, Beylikler Dönemi, Erken Osmanlı, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Dönem, Eklektik (Barok, Rokoko, Ampir sentezi) Dönem, Cumhuriyet sonrası ve günümüze kadar gelen tarihsel bir tarz süreci yaşamıştır. Mekânların tavan, duvar, kubbe gibi yüzeylerine yapılan kalemişi süslemeleri sıva, ahşap, taş, bez, deri, metal gibi pek çok değişik yüzeyde de uygulanmıştır. Hatta ahşap üstüne kabartma olarak uygulanıp “Edirnekârî” , sıva üstüne kabartma olarak uygulanıp “malakârî” adını almıştır. Selçukî, Klasik, Barok, Rokoko, Ampir gibi uygulama tarz ve dönemleri olan bu sanatta 16. Yüzyıl Klasik tarzla zirveye çıkılmıştır. Saray Nakkaşhânesi geleneği ile dönem bütünlüğü ve tarzı gösteren bu yüzyılda klasik sanatların her alanında bir Rönesans yaşanmış, kalemişi sanatı da verdiği muhteşem eserlerle, bu devrin nadide bir parçası olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun batıya açılması ile sanatımızın her alanında hâkim olan Eklektik tarz Barok, Rokoko, Ampir karışımı, en çok kalemişi sanatımızı etkilemiş, Anadolu coğrafyasından İstanbul boğaz yalılarına kadar her mekân ve ortamda uygulanmıştır. Zenginliğin ve gücün bir simgesi olan altın varak uygulamaları, kalemişi sanatının önemli bir unsuru olmuştur.
Tonoz kubbe gibi örtü düzenlerine yapılan kalemişi örneklerinden günümüze ulaşanlar arasında 1228-1229’da tamamlanan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa’sı en önemlisidir. Bu tekniği freskten ayıran en önemli özelliği yüzeysel olmasıdır. Anadolu’da bu tür en eski duvar bezemelerine daha çok taş üzerine uygulanmış olarak ve özellikle kırmızı renkte Selçuklu yapılarında rastlanır. Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi’nde özellikle ahşap üzerine yapılan bezemeler zenginleşir. Beyşehir Eşrefoğlu, Afyonkarahisar Ulu Cami, 19.yy ortaları Sivrihisar Ulu Cami, 1366 Kastamonu Kasaba Köyü Cami gibi yapılar bu türün en önemli örnekleridir. Erken Osmanlı Dönemi kalemişi örnekleri arasında Bursa Yeşil Cami, 1434’de tamamlanan Edirne Muradiye ve Üç Şerefeli Cami’leri, İznik Kırgızlar Türbesi başta gelir. Bursa Yeşil Cami, döneminin en göz alıcı süsleme örneklerine sahiptir; güneydoğu ve güneybatısındaki tabhane mekanları içinde yer alan alçı ocaklar ve nişler bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiştir. Nakkaş Ali tarafından yapılan bu kalemişleri, bitkisel ve geometrik süslemeler dönemin en karakteristik örnekleridir.
14.yy ve 15.yy’larda 1389-1399 tarihli Bursa Yıldırım Camii’nde olduğu gibi hafif kabartma (Malakârî) tekniği ile yapılan bitkisel ve geometrik motiflerle süslü alçı raflar, nişler, ocaklar yapılmıştır. Bu geçiş döneminin getirdiği bir diğer yenilikte Edirne ve Bursa yapılarında örneklerini gördüğümüz bitkisel motifler ve yazılardan oluşan sıva üzerine yapılmış kahverengi, siyah, mavi, kırmızı renkli kalemişleridir. Kemerler, kubbe ve tonozların iç yüzeyleri, duvarlar, motifleri bazen çok karmaşık olan kalemişleri ile süslüdür. Birçok camide avlu revaklarını örten kubbelerin iç yüzeylerinde zengin kalemişi ve malakârî örneklerine rastlanır. 1451 yılında yapılan Bursa II. Murat Türbesi’nde duvarların üst kesimi ve kubbe, canlı ve parlak renklere sahip kalemişi bezemelerle süslüdür. Motifler arasında çeşitli formda vazolardan çıkan stilize serviler, kandil motifleri, şemseler ve dinsel içerikli kitâbeler dikkati çekmektedir.
Kalemişi ve onun gelişmiş örnekleri olan Malakârî ve Edirnekârî Osmanlı Dönemi’nde gerek saray konak gibi sivil yapılarda gerekse dinî yapılarda çininin yanında en önemli bezeme unsuru olarak uygulanmıştır. Erken Osmanlı dönemi ve Klasik Devir sivil yapılarına ait günümüze ulaşan bezeme örnekleri ne yazık ki çok az sayıdadır. Yapılan bazı restorasyon çalışmalarının desen ve renk yönünden doğru uygulanmaması, günümüze gelen örneklerin yozlaşmasına yol açmıştır. Zaman içinde tekrarlanan restorasyonlar ise desenlerin orijinal hallerinden uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Ancak bunun yanı sıra Edirne’deki Selimiye Camii’nin büyük kemerlerinde, Üsküdar Yeni Valide Sultan Camii ve Çinili Cami’de bulunan özgün kalemişleri, temizlenen boyaların altından ortaya çıkartılmıştır.
Ahşap üzerine yapılmış kalemişleri kubbelerde ya da mahfil tavanlarında ve sıklıkla evlerin ahşap bölümlerinde görülür. Bunlar erken dönemlerde rumî ve hatayî motifli, geç dönemlerde ise Barok ve Rokoko üsluplarının etkisindedir(1591-1592 Topkapı Takkeci İbrahim Ağa Camii, 1583 Üsküdar Atik Valide Sultan Camii müezzin mahfili). Yapıların büyük çoğunluğunun mimarları bilindiği halde özellikle Erken Dönem’de, yapılarda çalışan nakkaşların kimler olduğu bilinmemektedir. Örneğin 1447’de tamamlanan ve 15.yy Osmanlı süsleme sanatının en başarılı örneklerinden olan Edirne Üç Şerefeli Cami’nin orijinal kalemişi süslemelerinin İran’lı bir sanatçı tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir. Gerek Anadolu’daki halk sanatında gerekse İstanbul’da saraya yönelik imparatorluk sanatındaki ürünlerde desen ve renk, muhteşem bir uyum gösterir. Günümüzde de eski eser restorasyonu uygulamalarında ve modern yapı guruplarında farklı disiplinlerdeki içmimarlık çalışmalarında geçmişin tadını yaşatan Kalemişi uygulamaları yapılmaktadır.
Kaynak:http://www.klasikturksanatlarivakfi.com/indexalt.php?sayfa=sanat&sanatid=17
Kalem işi
Bir mimari eserde cami, türbe,
mescid, saray, kasır, köşk, yalı v
b
gibi yapıların
kubbelerini, tavanlarını ve iç duvarlarını sıva, ahşap, bez, taş, deri gibi
elemanlar üzerine renkli boyalar, kabartma ve bazende altın varak kullanılarak
ince uzun kıllı kalem tabir edilen fırçalarla yapılan süsleme sanatına denir
Bu tezyinatı yapan
kişiye de kalemkar denir
Süsleme sanatları
milletlerin kültür, sanat anlayışını ve tarzını gösteren unsurların başında yer
alır
Asırlar boyu çok geniş
bir alana yayılmış olan türk boylarını, uzun yıllar çok farklı inanç ve sanat
anlayışına sahip olan toplum ve medeniyetlerle yapmış olduğu ilim ve sanat
ilişkileri nedeni ile günümüzde zengin ve benzeri bulunmayan bir kültür
hazinesine sahip olmaktayız






Bu hazinenin içersinde yer alan,
zirvede olduğu zamanlarda (15-16yy) fevkalade motif ve kompozisyon tasarımları
ile bizlere sanat açısından ışık tutarken bugün yok olma tehlikesiyle karşı
karşıyadır

Günümüze orjinalliğini kaybetmeden
gelen kalemişi örnekleri az bulunmakta, mevcut olan klasik eserlerimizdeki
kalemişleri o dönemin sanat anlayışını, desen ve kompozisyonlrarın karakteristik
özelliğini yansıtmaktadır

Bu gibi eserlerin resmi idareler
tarafından yapılan bazı restorasyon çalışmalarında mevcut orjinal nakışlar
tahrıbata uğramış, buna rağmen bazı eserlerde orjinalliği korunarak
onarılmıştır

(Özellikle ahşap üstü kalem
işlerine müdahale edilmemiştir
)

Osmanlının son dönemi ve batıya
yönelme dönemi ile klasik devir etkisini azaltarak yerini batı etkisi ile oluşan
uslüp (ampir, barok, rokoko ) kalemişleri uygulanmaya başlamıştır

Bu girişimlerde 15-16yy dan
günümüze ulaşan özellikle sıva üstü kalemişi örneklerini azaltmıştır
Bunların sebepleri
şöyle açıklanabilir


1) saray nakışhanesinde eğitimli
olan kalemkarların ürettikleri eserlerin, daha sonra bu eğitim anlayışı ile
yetişmeyen kalemkarların başarı oranlarının düşük seviyede olması

2) 17 yy’da Avrupada başlayan moda
akımlarının (ampir, barok) ülkemizde de yer almasıyla başlayan tahribatların
klasik eserlerimize verdiği zararlar (özelikle ermeni, rum sanatçılar
tarafından
)

3) Cumhuriyet tarihinde Başlayan
retorasyonlarda orijinal malzemeye uygun unsurların kullanılmaması ile orijinal
tabakanın çürümesi ve yok edilmesine engel olunamamasına

4) Restorasyon çalışmalarını
kalemişi dalında eğitim almadan sadece kişisel beceriksizlik ve zevklerini ön
plana alarak eserlerin onarılmasına müsaade edilmesi

5) Özellikle eğitimsiz
insanlarımızın temiz görünmesi amacıyla eski eserlerimizin üzerine yağlı boya
sürmek suretiyle bir tarihin yok olmanına sebep olmaları (Sultanahmet camii
müezzin mahfili altındaki dolap kapakları temizlenerek orjinalleri ortaya
çıkarılmış ancak restorasyonu yapılmamıştır
Eminönü yeni camii müezzin mahfili ahşap üstü kalemişleri boya ile kapatılmış,
yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır
Kılıç Ali paşa
camii müezzin bölümünün ahşap tavanı ( kalemişleri ) tamamen dökülerek yok
olmaktadır



KALEMİŞİ SANATINDA KULLANILAN
TEKNİKLER
1) Sıvaüstü
kalemişileri
2) Ahşapüstü
kalemişleri
3) Taş- mermerüstü
kalemişleri
4) Deri-bezüstü
kalemişleri
5)
Malakari
1) Sıvaüstü
kalemişleri
Camii ve Türbe gibi yapılarda
görülen sıva zeminine sürülen kireç üzerine yapılan tekniktir

Kullanılan malzemeler toprak ve
bitkisel kökenli toz boyalar, arap zamkı (Zamkı arabi) ve yumurta akıdır
Bugün ise plastik boya
nispeten doğal olan toz boyalar ve beyaz tutkal kullanılmaktadır
Ayrıca zaman zaman
zemine alçı ve macun çekilerek yağlı boya kullanılarak kalemişi
yapılmaktadır
Sıva üstü Kalem işi
örnekleri olarak Üsküdar Atık valide camii, Eminönü Yeni camii, Üsküdar Aziz
Mahmut Hüdayi camii ve türbesi, Sultanahmet camii vb
gösterebiliriz





2) Ahşap üstü
kalemişleri
Özellikle (15-16yy’da) dini ve
sivil mimarimizde Müezzin mahfi tavanlarında ve dolap kapaklarında kullanılan
bir tarzdır
Bugünlere ulaşan
örneklerin çok olması yapıların iç mekanlarında kullanılarak dış etkenlerden
arındırılması ve bu gibi çalışmaların üzerine uygulanan lake tekniğinden
dolayıdır
Lakenın anlamı şapla
kestirilmiş yumurta akı ( aher ) veya osmanlı beziri, gaz veya tinerile
inceltilerek oluşan şeffef bir sır tabakasına verilen isimdir



Ayrıca bu tür çalışmalarda kabartma
tekniği üzerine altın varak bol miktarda kullanılmlştır

(Kılıç Ali paşa camii, Sultanahmet
cmii, Kasımpaşa Piyale camii, Topkapı Takkeci camii)
3) Taş – mermer mermer üstü
kalemişleri
Tutkallı toz ve yağlı boya
malzemesi ullanarak yopılan bir tekniktir
Ayrıca
desenler desenler içerisinde altın varak ta kullanılmıstır
(Kadırga sokullu paşa
camii)


4) Deri- bez üstü
kalemişleri
Ahşap tabla (konstrüksiyon) üzerine
deri veya bez (muşamba veya amerikan bezi ) gerilerek yapıştırılıp uygulanan bir
tekniktir
Üzerine tutkalla
sulandırılmtş üstübeç veya litopan sürülerek yağlı boya ve toz boyalarda
uygulanmaktadır
Özellikle 17 yy’da
başlayan moda akımı olan ampir, barok üslup çalışmalarında uygulanmıştır
Bu tekniğin duvarlara
uygulanmış örnekleride bulunmaktadır




( Yıldız sarayı cariye odası iç
bölümleri )
5) Malakari
kalemişleri
Osmanlı mimarisinde kubbe, tavan ve
duvarlara yapılan alçı kabartmalı ve boya ile yapılan süsleme tarzı

Mala ile yapılan alçı süsleme
denmektedir
Bu teknik kendi içinde
4 bölümde incelenebilir


a) Normal
malakari
Horasan harçlı zemin üzerine 1- 2
mm inceliğinde alçı sıvanır
Kuruduktan sonra
üzerine kullanılacak renkler, desenlerin taksimatına göre o alanlara sürülür
Daha sonra 3-4 mm
kalınlığında sirke ile çürütülmüş alçı sıvanır ve hemen desenler tozlanıp özel
hazırlanmış bıçaklar ille eğimli kesilerek desenler kabartmalı olarak ortaya
çıkartılmış olur
(Eminönü yeni camii
)



b) Müzeyyen
malakari
Bu teknikle motiflerin iç bünyeleri
oyularak desende detaylar sağlanmış olur

c) Hendese
malakari
Geometrik formatlardan oluşan
tarzdır

d) Rölyef
malakari
Mermer oyma işçiliğinde olduğu gibi
detaylar balirlenerek zeminle desenin yanlarından kaynaşması sağlanarak kesilme
işlemi yapılır
En son olarak
kullanılacak renkler ince kıllı fırçalar ile boyanır




Kaynak:http://www.frmartuklu.net/el-sanatlari/55315-turk-susleme-sanatlari-kalem-isi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''sanat-sanatkar.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.
2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.
3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.
Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.
Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.
Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.
Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.
sanat-sanatkar.blogspot.com